De gemeente Utrecht heeft de laatste jaren haar burgerparticipatie beleid geëvalueerd. Steeds vaker worden plannen eerder gedeeld met burgers. En krijgen burgers gelegenheid om te reageren op of mee te praten over plannen van de gemeente die betrekking hebben op hun leefomgeving.
Zomer 2024 is door de gemeenteraad de beleidsnota ‘Samen stad maken’ officieel vastgesteld. Een nota waarin de inspraak van en samenwerking met burgers wordt geformaliseerd. Ondertussen staan er legio plannen op stapel in de Utrechtse wijken, waarbij burgers meer of minder betrokken worden. Een aantal voorbeelden: de aanleg van de nieuwe woonwijk rond het Merwedekanaal, de herinrichting van Natuurgebied Zuilen, autoluw maken binnenstad Utrecht, herinrichting Westplein, Omgevingsvisie 2040 Overvecht.
Eind 2024 voltooide U in de Wijk de documentaire “Goed doen voor de stad, over de wording van Natuurgebied Zuilen”, die een goed en leerzaam beeld geeft van hoe burgerparticipatie bij de Gemeentelijke herinrichtingsplannen van het gebied, werd opgetuigd en is verlopen. De film biedt een mooi opstapje voor wijk overstijgende vragen die blijven als het gaat om meer betrokkenheid en inspraak van burgers bij plannen van de gemeente. Hoe verhouden goede voornemens en realiteit zich op dit moment? Werkt ‘Samen stad maken’ en doet het nieuwe beleid recht aan haar submotto, geen Utrecht zonder U?
Op donderdag 22 mei vertoont U in De Wijk de film in ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliedreef 4 om 19:45 (inloop vanag 19:15) met aansluitend een panelgesprek over de stand van zaken rondom de invloed en inspraak van burgers op plannen van de Gemeente. Het panel bestaat uit: Irene Willems -Programmadirecteur Samen stad maken, gemeente Utrecht, Esther Kersten Bestuursvoorzitter de Kracht van Zuilen, Ger Palmboom -Lid Burgerberaad Utrecht, Babbe de Thouars -Initiatiefnemer en regisseur documentaire ‘Goed doen voor de Stad’. Gespreksleider is Madelinde Winnubst -Universitair docent Bestuurs- en Organisatiewetenschap,onderzoeksvelden: relatie overheid-burgers, burger betrokkenheid, publieke participatie, sociale cohesie.
Toegang : gratis, wel aanmelden via https://tickets.zimihc.nl/stefanus/ , het aantal plaatsen is verplicht, vol is vol